Източник: Reuters
Излагането на слънце особено, ако то е продължително и често, се свързва с болезнено изгаряне на кожата и рак. Но освен често обсъжданите вреди и това как да се предпазим от слънчевите лъчи, съществуват и няколко ползи от него.
 
На първо място се поставя ефектът на ултравиолетовите лъчи (UV) да стимулират производството на витамин D. По-конкретно тази функция се изпълнява от UVB-спектъра, докато UVA се свързват с причиняването на изгаряне. От значение е прякото слънцеогряване на кожата, защото стъклените прозорци спират проникването на UVB-лъчите.
 
Една от основните роли на витамин D за организма е усвояването на калций и фосфор, които са свързани с костната минерализация. При дефицит на този витамин е възможно да се развие рахит (деформация на костите, както и забавяне в растежа) в ранна детска възраст. При възрастните дефицитът на витамин D се изразява в остеопоротични процеси в костите. Доказани са ефектите му спрямо защитните сили на организма. Освен защита спрямо инфекции, ако витаминът се синтезира в достатъчни количества, има и протективна роля спрямо неопластични процеси (рак).
 
От дефицит на витамин D страдат по-често деца, жени и лица със затлъстяване. Причината за дефицита при последната група е, че той се натрупва в мастните клетки, а ако те са с по-голям обем, съответно и количеството на витамин D се разрежда в тях.
 
Количествата на мастноразтворимия витамин се доставят до около 30% чрез храната, а останалите се набавят при синтеза му в организма, на базата на често излагане на слънце.

Какви още са ползите на слънцето за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase