Източник: Reuters
Освен ободрителния ефект, който кафето осигурява, то има и още едно характерно свойство сред някои – действа като лаксатив. 
 
Според една от разпространение теории в миналото характерният страничен ефект се дължи на съдържанието на кофеин в топлата напитка, но слабителното свойство на кафето се наблюдава, дори и когато то е безкофеиново. Освен това, той не е характерен за енергийните и някои безалкохолни напитки, които също съдържат кофеин.
 
На какво се дължи лаксативният ефект на кафето?
 
Когато консумираме ободряващата напитка, ефект върху стомаха оказва неговата киселинност. Тя стимулира отделянето на киселини в стомаха – съединения на храносмилането, които помагат на организма да разгради протеините. 
 
Кафето също съдържа и съединението хлорогенна киселина, което допълнително повишава нивото на стомашните киселини. Това може да доведе до по-бързо преминаване на стомашното съдържимо в червата и да се окаже един от многото фактори, които допринасят за слабителното свойство на напитката. 
 
Доказано е, че кафето се отразява на движението в дебелото черво около 4 минути след консумация, подобно на ефекта от поглъщане на обилно ястие.
 
Видеото илюстриращо действието на кафето върху организма ни можете да видите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase