Източник: Reuters
Тийнейджърите, които живеят в квартали с повече зеленина имат по-спокойно поведение. Това сочат данните от ново проучване.
 
Изследователи от Университета в Южна Калифорния констатират, че децата, живеещи в квартали или райони с повече зеленина, са по-малко агресивни. 
 
Проучването е проведено сред близо 1 300 юноши на възраст от 9 до 16 години, като специалистите са правили оценка на агресивното поведение на подрастващите на всеки две до три години, а родителите е трябвало да съобщават, ако детето им напада и заплашва други деца или унищожава предмети например. 
 
След това изследователите са събрали информация за местоживеенето на тийнейджърите чрез спътникови данни, показващи колко зеленина има в техните квартали. 
 
Изводите от проучването сочат, че при децата на възраст между 9 и 18 години, които живеят в райони с повече зеленина, се наблюдава значително по-малко агресивно поведение, отколкото при връстниците им, живеещи по-малко „зелени“ квартали.
 
Поведенческата полза от зеленината се приравнява на приблизително 2 – 2,5 години юношеско съзряване, твърдят учените.
 
Те подчертават също, че фактори като възраст, пол, раса/етническа принадлежност, социално-икономически статус, родители, образование и други, не са се отразили на констатациите. 
 
Предимствата от живота в озеленени райони са еднакви както за момчетата, така и за момичетата от всички възрасти и раси.
 
Проучването предоставя нови доказателства, че увеличаването на зеленината в кварталите, може да бъде ефективна алтернативна стратегия в подхода към общественото здраве, изтъква изследователката Диана Юнан. Тези данни обаче все още не са оценени. 
 
Въз основа на резултатите от изследването, специалистите смятат, че нарастващите нива на зеленина в градската среда, може да доведе до намаление от 12% на клиничните случаи на агресивно поведение при юношите.
 
Още полезни новини за здравето, свързани с околната ни среда, можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase