Източник: Reuters
Зъбите могат да се обезцветят, вследствие на консумацията на различни храни и напитки, сред които кафе, чай, червено вино. Избелването им при зъболекаря може да струва скъпо, затова мнозина избират за тази цел продуктите, които се предлагат на пазара. Колко ефикасни са те?
 
Зъбите са „облечени“ с емайл – най-твърдата съставка в организма. Почти изцяло той е изграден от минерала хидроксиапатит, който представлява мрежа от калциеви и фосфатни йони, на които се дължи твърдостта на костите и зъбите. 
 
В тази мрежа има и пространство за храна, кафе, вино и други храни, които са известни със свойството си да оцветяват зъбите. 
 
Редовното им четкане и почистването им с конец частично могат да се погрижат за този проблем. Когато обаче тези петна се „настанят“ в емайла на зъбите, се появява и необходимостта от по-мощно средство, като лента за избелване. 
 
Повечето от тези продукти съдържат гел с карбамид пероксид или водороден пероксид. Пероксидът е отличен окислител, който се потапя в молекулите, виновни за обезцветяването на зъбите, и отнема електроните. 
 
Това действие разгражда химическите връзки, които изграждат онази част от молекулата, даваща цвета. По този начин получаваме по-бели зъби. 
 
Останалата част от текста и видеото можете да видите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase