Източник: Reuters
fallback

Внезапната сърдечна смърт при млади хора под 40-годишна възраст би могла да се прогнозира чрез генетичен скрининг, твърдят австралийски учени от Университета на Сидни.

Характерна особеност при тези случаи е, че напълно изглеждащи здрави хора изненадващо си отиват от инфаркт, без някога състоянието им да е давало индикации за подобна опасност.

По-възрастните пациенти могат да се оплачат от болка в гърдите при аналогични случаи.

Според изследователският екип сърдечната смърт при младите пациенти не е непредсказуема – в повечето случаи тя била резултат на коронарна болест на сърцето, наследствена кардиомиопатия, миокардит и дисекация на аортата. Това те обясняват на база проведено проучване на 490 случаи на внезапна сърдечна смърт при млади хора, регистрирани в Австралия в периода 2010 – 2012 г.

По-голяма част от случаите на внезапна сърдечна смърт при младите хора стават по време на почивка или сън, при възраст между 31 и 35 години.

При една трета от пациентите е липсвала изява на нарушения, които да провокират подобен фатален край, но в генома на 27% от тях се откриват мутации, свързани с развитието на сърдечно заболяване, независимо от това, че не са били регистрирани структурни аномалии на сърцето у пациентите приживе, констатират изследователите. Това им дава основание да смятат, че би могъл да се разработи генетичен скрининг за откриване на подобен риск и изграждане на адекватна превенция на състоянието при рисковите пациенти.

Всеки понеделник в здравно-медицинския сайт Puls.bg можете да откриете нова статия, свързана с кардиологичното здраве от български лекар

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 7 години

Срамно и жалко е в 21 век, все още да има хора плюещи по науката и вярващи в божества. Успокоителното е че средностатистически те са с интелектуален капацитет под нирмалния минимум и обикновенно без образование или с такова което не им дава никаква реална база за интелектуално развитие.

1

Анонимен

преди 7 години

Теб с тази куха лейка може и да те е направил господ, дядо Коледа или на Буда майка му, другите сме продукт на еволюцията. И ако не бяхме ние експертите, още средната продължителност на живота, щеше да е под 30 години и нямаш да има къде фанатици и *** като теб да се изявяват, защото вашите измислени богове, надали щяха да ви хвърлят от небето някой компютър.

fallback