Източник: Reuters, архив
fallback

Ядките за лесен и здравословен начин да се заситим както през деня като междинно хранене, така и като късна вечерна закуска. Важно е да внимаваме какви ядки консумираме, тъй като осолените може повече да навредят, отколкото да са от полза. 

Въпреки че ядките, осолени или не, зареждат с енергия и са с богато съдържание на калории, солта в тях е повод за притеснение. Тя има свойството на консервант и не само подобрява вкуса, но и повишава количеството натрий. Увеличените му нива в кръвта крият риск от повишено кръвното налягане, заедно с други здравословни проблеми, свързани с него. 

Ежедневната препоръчителна доза натрий е 2400 мг. Макар фъстъците да са с по-ниско съдържание на този елемент, бадемите и кашуто го съдържат, поради което, когато ги консумираме подсолени, може значително да се повиши общият прием на натрий. 

Така например, ако подсолените фъстъци съдържат около 95 мг натрий, в солените бадеми може да се открият близо 185 мг от нехо. Консумацията на прекомерни количества подсолени ядки може да навреди на здравето, повишавайки общия прием на натрий. Това крие риск от сърдечносъдово заболяване, хипертония и бъбречно заболяване.

Повече за рисковете от консумация на солени ядки четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback