Източник: Reuters, архив
fallback

Някои хора се затрудняват да запомнят имена, но пък са отличници относно запомняне на лица или в задачата да подредят в колата такова количество багаж, каквото останалите дори и не предполагат, че може да се събере. Това е характерно за тези, които имат силно развито нагледно-образно мислене. 

Можем да проверим това със следния тест. Когато се опитаме да си спомним събитие от миналото си, какво е това, което „изплува“ - емоциите и усещанията, свързани с него, или помним конкретни сцени и образи?

За някои се оказва, че образите значително доминират в процеса на мислене. На практика те мислят в картини. Смята се, че около 60% от хората попадат в тази категория, а някои просто по-често мислят по този начин, в сравнение с други. 

Така например за мнозина разхвърляното бюро далеч не е проблем. Те знаят къде се намира всеки предмет върху него, но във връзка с останалите. Така, когато някой изчисти и подреди това бюро с благородната идея да помогне в организирането му, се губи тотална представа за местоположението на отделните предмети.

Повече за нагледно-образното мислене, заедно с видео по темата, четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

Нагледно-образвото"мислене" преобладава в много повече от 60 процента от населението и е една от характеристиките на мъжката част на мозъка. Затова "мисленето" им спира да аналогията и копирането на модели. Затова се казва, че мъжете "обичат" с очите си. Толкова са им развити сетивата на хората и не трябва да им се сърдим.Де що има живи твари, все са са така .

fallback