Снимка: flickr
Гъбите са една от предпочитаните храни на масата, които са не само вкусни, но и полезни. Някои предпочитат диворастящите видове, докато други избират предлаганите от супермаркети – култивирани гъби.
 
За съжаление, се оказва, че не само при диворастящите съществува реална опасност от натравяне, но също и при култивираните такива. Това се дължи на факта, че съдържанието на вода в гъбите е твърде голямо – 90-92% , което ги прави податливи на бързо разваляне. Освен това има значение правилното им съхранение, както и условията, при които те се транспортират. От значение е култивираните гъби да се закупуват от лицензирани източници, които да гарантират за тяхното качество. Освен това качеството на гъбите значително намалява в рамките от 3-4 дни, след като са били набрани.
 
При диворастящите двойници на ядливите гъби реалната опасност от смърт е сравнително по-голяма от тази при натравяне с култивирани гъби. Това се дължи на факта, че повечето от двойниците са с приятен вкус, а токсичните прояви на някои от тях се забавят.
 
Чести са натравянията със зелена мухоморка. Нейните токсини атакуват няколко основни органа.
 
Повече можете да научите от д-р Ралица Иванова в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase