Източник: Reuters, архив

Липсата на слънчеви лъчи може да „отключи“ мигренозни атаки сред деца, юноши и младежи, съобщават изследователи. 

Тези атаки причиняват световъртеж, гадене и главоболие. Макар болкоуспокояващите и други медикаменти да могат да облекчат симптомите, те работят само при някои пациенти. 
 
Според данните на ново проучване недостигът на витамин D, витамин B2, или рибофлавин, и коензим Q10 има връзка със случаите на засегнати от мигрена. 
 
Витамин D се образува в организма, когато се излагаме на слънчеви лъчи, а също така може да се открие и в храни като яйцата и мазните риби. 
 
Рибофлавинът може да се открие в млякото, яйцата и ориза. Той спомага за поддържане здравето на кожата, очите и нервната система. 
 
Коензим Q10 е ензим, формиращ се ествествено в черния дроб, който се използва за преобразуване на глюкозата от храната, която консумираме, в богати на енергия съединения, познати като „аденозин трифосфат“.Това е от съществено значение за „захранването“ на жизненоважни процеси в организма като дишане, мускулна контракция и храносмилане. 
 
Според изследователите от Медицинския център за деца към болницата в Синсинати, САЩ, недостигът на тези вещества може да има отношение към мигренозните пристъпи. Връзката обаче все още не е ясна. 
 
По време на проучването се анализират данни от пациенти, страдащи от мигрена, на които са изследвани нивата на витамин D, рибофлавин и коензим Q10 и фолиева киселина в кръвта. Всички тези витамини са „замесени“ в развитието на мигрените. 
 
Участниците приемат медикаменти срещу мигрена с превантивна цел и също така приемат хранителни добавки, когато нивата на даден витамин са ниски. 
 
Тъй като малцина са били онези, които приемат единствено добавки, за изследователите е невъзможно да установят ефективността им в предотвратяването на мигрената. Те поясняват, че са необходими допълнителни проучвания в областта, които да установят тази връзка. 
 
Оказва се, че сред момичетата и младите жени са по-вероятно да има недостиг на коензим Q10, в сравнение с момчетата и младите мъже, при които е по-голям рискът от дефицит на витамин D. Не е ясно дали има дефицит на фолиева киселина. 
 
Данните са представени по време на 58-та Годишна научна среща на Американското сдружение за изучаване на главоболието в Сан Диего.
 
Още за здравето четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase