Снимка: архив, Reuters

Тотален контрол при комуникацията им в интернет ще има над служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това е записано в обществена поръчка за изграждането на "Система за анализ на правата и сигурност при работа с данни в мрежата на НЗОК". Стойността на проекта е 65 000 лева, пише "Монитор". Програмистите трябва да я направят така, че да работи както на стационарни компютри, така и на таблети.

През нея ще може да се налага контрол на всички потребителски операции с възможно най-високото им детайлизиране: Кой? От къде? Къде? Кога? Какво?. Както и да предоставя функционалност за следене и защита на изходящите мрежови съобщения, изпратени от iOS устройства. Освен това ще се може да засича и блокира поверителни данни в комуникацията по електронна поща и в мобилни приложения като DropBox и Facebook.

След като програмистите напишат системата, тя ще наблюдава и уеб трафик, включително електронна поща, публикации в интернет, изпращане на файлове и други протоколи използващи HTTP.

Ако обществената поръчка бъде реализирана, то ще има възможност и за "блокиране на конфиденциална кореспонденция по електронна поща, изпращана от мобилни устройства", т.е. под контрол ще бъдат поставени таблети и мобилни телефони, да дефинира минимален набор от операции с локалните портове и периферните устройства за всеки потребител.

От касата искат системата да се самообучава как се разпознават уникалните характеристики на поверителни данни, като извършва статистически анализ на положителни и отрицателни примери, за да създаде автоматично правила за откриване на данните.

НЗОК се надява системата да повиши нивото на информационна сигурност в мрежата им. Освен това по този начин ще имат анализ на данните, правата на достъп и начините на употреба на информацията от служителите.

Фирмата, която спечели поръчката, ще има 40 дни да напише програмата, а освен това ще трябва да даде гаранция на системата за една година. Освен това тя ще трябва да обучи пет служители как да работят с програмата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase