Снимка: Булфото, архив
fallback

1000 медицински сестри напускат професията всяка година, обяви пред БНР председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

"Заплатите са нереално ниски. Отношението към труда и към личностите на професионалистите по здравни грижи не са достойни и, разбира се, те отговарят по същия начин - напускат", обясни Василева.

По думите й Здравната карта декларира, че 10 800 сестри не достигат, но това всъщност е минимумът. "Защото недостигът на тези професионалисти по здравни грижи всява наистина напрежение в системата", допълни тя.

Василева изнесе данните на организирана от АБВ дискусия за реформата в здравеопазването. През септември Министерството на здравеопазването ще представи ново остойностяване на медицинския труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

Сега едно е медицинска сестра в реанимация, друго е медицинска сестра при ОПЛ. Първата хвърчи и сменя системи, извършва манипулации, и то денонощно, другата си седи на дебелия гз и вдига телефона отвреме-навреме. Е няма как да са еднакво платени. На втората и 560 лв са и много.

12

Hans

преди 7 години

Да, ама на запад и не само още след първото им убийство или подкуп ще ги тикнат в панделата за мното време, а тука лекари и сестри си убиват и изнудват на воля. И престанете с тия 560 лв - това е основната им заплата, всъщност чисто вземат над 1500...

11

Допълнение към Тъжно

преди 7 години

Болногледачките, които започват в Западна Европа работа с 500-600 евро заплата, докато научат език, имат осигурени безплатна храна и квартира. Щом като понаучат езика и докажат, че са благонадеждни, вдигат им заплатите на 700 евро, после може и още да я повишат.А ако си внасят осигуровки за пенсия в продължение на 5 години, придобиват правото да получат възможно най-ниската тамошна пенсия - 700 евро!Наистина, защо да остава в България една медицинска сестра?Пациентите да му мислят.

fallback