Снимка: архив, Reuters
fallback

Здравословното хранене изисква усилие. Продуктите трябва да бъдат приготвени по определен начин, в конкретни комбинации и дози. Не и когато залагате на някои плодове и зеленчуци! Единственото, което трябва да направите е, да ги измиете и да запазите целостта им, включително и обелката/кората.

Свикнали сте да белите ябълките, защото са ви по-вкусни? Е, спрете! Ето кои храни трябва да оставите с обелките и защо:

Ябълки

В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.

Моркови

Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.

Картофи

В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.

Вижте кои още храни да ядем с обелки в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Б Б

преди 7 години

Най са полезни обелки от орехи и дини. И на Минко мандолината също се яде с обелките

2

уникално откритие

преди 7 години

Обелките се получават след обелване на плода или зеленчука. Според статията има хора, които белят храната и после ядат обелките - за гарнитура предполагам....Аве вие акъл имате ли вееее?

1

ммм

преди 7 години

Аам ам , че вкусно. Обелки пълни с пестициди и нитрати! Колко полезно , нали?

fallback