Източник: Reuters, архив

Д-р Мариела Даскалова е лекар, главен асистент към катедра „Анатомия, хистология и ембриология” на Медицински Университет Пловдив.

Занимава се с проблемите на репродуктивното здраве при мъжа. Съучредител и медицински консултант на сдружение "Зачатие".

- Д-р Даскалова, в навечерието на 11-то поредно издание на Деня на репродуктивното здраве, какви размисли събужда у Вас този ден?

Денят на репродуктивното здраве вече е традиция. Една плаха идея, която се разрасна, укрепна и доказа колко е важно хората да се обединяват, да говорят на един език, да търсят общото, а не различията си, да могат да правят компромиси и да слушат другия, за да стигнат съвместно до най-доброто във всяка конкретна ситуация. В този ден от годината се зареждаме с енергия, общувайки със себеподобни и помагайки на хората в нужда. Отдавна престанахме да броим събраните суми, проведените безплатни консултации, изнесените доклади и дадените съвети. Равносметката за изминалите години винаги е била една и съща – в края на деня да знаем, че сме направили каквото зависи от нас, че сме вложили душата си, че сме впрегнали физическите си сили, че сме изцедили интелектуалните си способности – и не за нас, за ближния. Нищо по-добро от това не може да се случи на човек. 

- Каква беше идеята и целта, която доведе до Деня на репродуктивното здраве?

Защо правим това? Защото е важно. Защото е нужно. И защото можем. Обкръжени от негативизъм, противопоставяне и омраза, се опитваме да съчувстваме, да помагаме и да информираме. Здравната информация не може да замени консултацията с лекар, но може да помогне на пациента да се ориентира и в лавината от информация, която го залива всеки ден, да отсее достоверните източници. Това може да го предпази от неправилно лечение и загуба на време, да му спести негативни емоции и да скъси пътя му до намирането на решение на здравословния проблем. Информираният човек е по-загрижен за здравето си, по-трудно се манипулира, има отговорно поведение спрямо здравето на другите хора и, когато е поставен в ситуация да решава какво да избере, обикновено прави по-правилен избор в сравнение с хората, които не са информирани и здравната им култура е по-ниска.

Цялото интервю за репродуктивното здраве може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase