Снимка: Архив Reuters
fallback

Международен екип от учени съобщава, че е направил "позитивна" крачка напред към създаването на универсална ваксина срещу рака, която стимулира имунната система да атакува туморите като вируси, съобщават ТАСС и в. "Индипендънт", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Изследователите отбелязват, че ваксината на базата на наночастици се разработва не с превантивна, а с лечебна цел, като очакват тя да е ефективна срещу всички видове рак, пише БТА.

Ранните тестове с мишки и трима пациенти са дали обнадеждаващи резултати. Окончателните резултати се очакват до една година.

Специалистите смятат, че производството на универсалната противоракова терапевтична ваксина може да започне до пет години.

В сп. "Нейчър" изследователите описват как са извлекли частици от генетичния РНК код на рака, вкарали са ги в наночастици и са ги инжектирали в кръвта на трима пациенти в напреднал стадий на онкологично заболяване. Имунната система на болните е реагирала чрез производството на клетките "убийци" - Т-клетките, чиято основна задача е да се борят с инфекции, а в случая - да атакуват туморите.

Ваксината се е оказала ефикасна и в борбата срещу агресивно развиващи се тумори при мишки, съобщават изследователите, ръководени от професор Угур Сахин от университета "Йоханес Гутенберг" в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

Тия неща ги учехме още преди тридесетина години в медицинския. Непрекъснато се откриват методи за борба с един или друг вид рак кои повече кои по-малко резултатни, но и с напредването на медицината се отдиферинцират и все повече видове раци. Истината е, че имунологията има голям потенциал в борбата. Както благодарение на нея човечеството пребори някои болести, така също тя ще е основното средство и срещу рака.

16

Анонимен

преди 7 години

До АнонименРазбира ти главата от наночастици. Всъщност терминът нано е вече остарял, защото технологиите отдавна са преминали под 30 nm. Нано- беше фантастика 90-те, а сега е нещо, с което вече се работи. Друг е въпросът дали темповете, с които се работи не са твърде бавни поради алчността на корпорациите, които предпочитат да изтискат колкото може повече печалба от по-старите и утвърдени технологии :(

15

Анонимен

преди 7 години

ЧИСТА НАУЧНА ФАНТАСТИКА!!!НАНОЧАСТИЦИТЕ СА ВЕЛИКО НЕЩО НО ТРУДНО СЕ КОНТРОЛИРАТ!!!МОЖЕ БИ СЛЕД 10-СЕТИЛЕТИЕ НАЙ-РАНО :D

fallback