Източник: Reuters, архив
fallback

Изгарянията на хранопровода могат да бъдат опасни и животозастрашаващи. От тях основно значение имат химическите изгаряния, тъй като термичните и другите изгаряния са много рядко срещани и са в графа казуистика. Най-често срещаните са от киселини и основи, а по-рядко от препарати за почистване или избелване.

За България статистиката не е от най-сигурните относно тези случаи, но броят на засегнатите варира около 60-70-80 случая годишно. В повечето от тях пострадалите са деца, които по невнимание поемат опасните течности. При възрастни може да е по грешка или с цел самоубийство.

От киселините най-чести причинители на такъв тип изгаряне са солната, азотната, сярната и фосфорната, а от основите - натриев или калиев хидроксид, натриев карбонат, натриев метасиликат и амониева вода, които влизат в състава на различни домакински препарати. За България най-честа е натриевата основа или още сода каустик.

Степента на пораженията от погълнатия химикал зависи от: вида на корозивния агент, от концентрацията му, от количеството и продължителността му на контакт с лигавицата на хранопровода.

Още за изгарянията на хранопровода четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback