Източник: Reuters, архив

За да се лишим от ненужните килограми, е важно не просто да балансираме хранителния режим, но и да тренираме. А тичането е сред най-ефективните физически упражнения в тези случаи.  

Според данните на ново проучване, поместено в The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, хората, които постигат най-голям успех по отношение на стопяването на излишни килограми, не тичат десетки километри седмично, а само около 5 км. 
 
За целите на проучването холандските изследователи набират 538 начинаещи бегачи, които попълват въпросници относно начина им на хранене и причините, които ги мотивират да започнат да тичат. След това измерват телесните мазнини на участниците, които получават GPS устройства, за да се записват общите километри, които бягат. Доброволците не получават никакви инструкции относно начина, по който да провеждат своята тренировка. 
 
Година по-късно се провежда още едно проучване със същите участници, телесните мазнини на които отново са измерени. 
 
Когато изследователите анализират данните, установяват, че участниците, които тичат постоянно около 5 км седмично, като същевременно съблюдават и хранителния си режим, губят най-много килограми. Тези хора се стараят да консумират повече салати, сурови плодове и зеленчуци и по-малко хляб, сладкиши, чипс, бързи закуски и подсладени напитки.
 
Специалистите поясняват, че този ефект се наблюдава само сред хората, които тичат, за да загубят излишното тегло, а не поради някаква друга причина. 
 
Все пак е важно и да знаем как правилно да тичаме – за да се радваме на по-малко травми и по-добър ефект. 
 
Сред най-важните съвети в това отношение е да се приземяваме на средната част на стъпалото, което е особено важно за начинаещите. Освен това, не бива да влагаме сила в стъпването. Тичането следва да бъде тихо и спокойно. 
 
Не бива да се забравя още, че дишането трябва да бъде равномерно, независимо дали е през устата или носа.
 
Повече за физическото натоварване и ползите му за здравето, четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase