Източник: Reuters, архив

 Загубата на девствеността е важен момент от живота, който често е следствие на внимателно обмисляне. И въпреки че според мнозина изборът на този момент е резултат на собствения ни избор, изследователи твърдят, че гените също имат отношение. 

 
За целите на своето проучване специалистите изследват гените на 125 667 мъже и жени и идентифицират 38 участъци на ДНК, които могат да повлияят избора ни относно първия ни път.
 
Тези сегменти на ДНК могат да стимулират синтеза на полови хормони и периода а навлизането в пубертета. Те влияят още на поведението, личностните качества и външния вид. Хората, които имат една от генетичните вариации на гена CADM2, са по-склонни да правят секс за първи път по-рано. За тях е по-характерно и рисковото поведение, те имат и по-голям брой деца. 
 
От друга страна, хората, които имат MSRA гени, са по-склонни да правят секс за първи път по-късно в живота си. Те също така са и по-раздразнителни като личности. 
 
Изследователите правят и друго любопитно откритие – жените, които имат гена, свързан с червената коса и луничките, обикновено губят девствеността си по-късно. Това обаче не важи за мъжете.
 
В заключение, хората, които правят секс за първи път по-рано, са по-склонни да имат дете на по-ранна възраст и също така по-рядко са с високо образование. Специалистите допълват, че най-често възрастта, на която повечето мъже и жени правят секс за първи път, е около 18 години. 
 
Те поясняват допълнително, че нашето ДНК може да отговаря за около 25% от решенията, които взимаме. Други фактори като религия, семеен произход, отношения с партньора, също са от основно значение. 
 
Данните са публикувани в сп. Nature Genetics.
 
Още интересни факти за здравето и секса четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase