Източник: Reuters, архив

По колко време спи двумесечното бебе 

Въпреки очакванията и надеждите на повечето родители, в този период много от бебетата продължават да се будят на всеки 2 до 4 часа и през деня, и през нощта. Не е изключено около шестата седмица от развитието си някои пеленачета да започнат да спят около 5 - 6 часа наведнъж (денем или нощем). Тези периоди обаче са по-характерни за третия месец на бебето. 

Средно двумесечното дете спи около 15 часа в денонощието, но при различните деца това времетраене може да варира между 12 и 20 часа. Времето, прекарано в будуване, започва да се увеличава.  

Полезни съвети

Вторият месец е подходящ период да започнете да изграждате някои навици по отношение на бебешкия сън. Ето няколко полезни съвета:

Научете бебето да разпознава кога е ден и кога е нощ. През деня не го слагайте да спи в креватчето или кошарата, предназначена за нощен сън, и не затъмнявайте стаята. Вместо това, го поставете да подремне в коша на количката например вдигнете завесите, за да влезе възможно повече светлина. Не се старайте да спазвате тишина – вършете обичайната си домакинска работа както обикновено, не шепнете и не спирайте звука на радиото или телевизора. Бебето трябва да свиква с вашия график, да се научи да дремва на фона на обичайните шумове и дейности, които се случват около него. Когато дойде време за нощния сън, правете точно обратното – сложете го да спи в креватчето, затъмнете стаята, опитайте се максимално да ограничите шума, достигащ до детето. Постепенно то ще се научи да разпознава знаците за това кога е време за дневна дрямка и кога за основния сън през нощта.

Повече за съня и активността на бебето през този период може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase