Източник: Reuters, архив

Консумацията на типа „бързи храни“ може да ни изложи на вредни химически вещества, предупреждават изследователи.

В случая под „бърза храна“ се разбира определението отстрана на Центровете за превенция и контрол на заболяванията, според което това са всички храни, които не са сервирани в чиния. Типичен пример за тях са пици, хамбургери, такос, сандвичи – на практика, това, което се категоризира като „готова храна“.

Американските изследователи констатират, че тези, които консумират големи количества от този тип храни, са изложени на по-високи нива от потенциално вредните химически вещества, познати като фталати.

В проучването участие взимат близо 9000 доброволци от всички възрастови групи. От данните става ясно, че сред тези, които консумират най-големи количества бърза храна за период от 24 часа, се установява между 20% и 40% по-високи нива на фталати в техния организъм. Сравнението е с хората, които не консумират такава храна.

Повече за вредите от фталатите в храната четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase