Архив: Булфото

Над 94 % е обхватът на децата на възраст до една година, които подлежат на ваксиниране, съгласно Имунизационния календар на страната. Тревожни са данните при задължителното ваксиниране на по-големите деца, стана ясно по време на дискусия за имунопрофилактиката, проведена в Стара Загора.

Според бившия председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер е тревожен фактът, че обхватът на задължително ваксиниране при децата над 1 година и половина пада на 65%.

"Напоследък не само малцинствените групи не ваксинират децата си, проблемът е при интелигентните родители. Така наречените антиваксинални движения получиха разцвет през последните години и това не е само в България. Проблемът е, че институциите не дават професионална информация, а остават тази информация да се получава от сайтове със съмнителна достоверност", смята д-р Джафер.

По думите й от раждане до 1-годишна възраст обхватът на ваксинираните деца е от 90,4 % до 95,8 %.

"Констатацията е за тревожно състояние при децата на 1 и половина години за ваксинация за дифтерия, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце – 65 % е обхватът. Особено безпокойство се изразява от имунизационото покритие при децата в предучилищна възраст, при което ваксинацията за дифтерия, коклюш, полиомиелит е едва 49,4%", обясни тя пред БНР.

Повечето майки споделят, че са "за“ ваксините, казват, че се притесняват, но са убедени, че това е за доброто на децата им. Някои са на мнение, че трябва да има по-добра информираност относно положителните и отрицателните ефекти от ваксинирането.

Българската педиатрична асоциация настоява за изработването на стандартни процедури за изпълнение на Имунизационния календар в условия на недостиг и замяна на продукти, за да знаят как да реагират при кризисни ситуации.

Безпокойство за спада в обхвата на ваксинираните деца изразяват освен от Педиатричната асоциация и от Районните здравни инспекции. Те искат уеб базиран регистър, който да може във всеки един момент да даде информация колко са имунизираните деца, с какви ваксини са имунизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase