Снимка: архив Булфото
fallback

Въпреки решението на КС да обяви за противоконституционно разделянето на болестите, платени от Касата, в два пакета, такива ще има.

Тази мярка обаче няма да се реализира от тази година, а ще влезе в сила през април 2017 г. Това съобщиха от здравното министерство по време на семинар на здравните власти.

От ведомството са преработили критериите за пакетите, а една от основните разлики е, че за лечение на заболяване в допълнителния пакет вече няма да се чака до два месеца, а срокът ще е строго индивидуален спрямо диагнозата.

"Разделянето на пакетите на основен и допълнителен може да бъде направено в новия договорен период, който ще бъде от 1 април следващата година. Дотогава остава пакетът, който е в момента”, обясни зам.-здравният министър Ваньо Шарков, цитиран от  "Дарик".

Допълнителният пакет ще включва лечение на диагностицирани вече заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето, и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето, без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта.

Изрично се разписват текстове, според които планирането на медицински дейности в този допълнителен пакет може да бъде извършено, след като се изпълнят няколко изисквания.

"Първо, имаме поставена диагноза, която да дава основания този пациент да бъде плануван за лечение за определен период от време. Второ - да имаме обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята на развитие на това негово заболяване и на вероятното бъдещо развитие на заболяването. И трето - при задължително изпълнение на условието - да бъде предоставена на здравно осигуреното лице достъпна информация относно сроковете за планов прием, която да дава възможност за вземането на информирано решение от самия пациент", обясни  Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

"Честни журналисти" е нещо като девствени ***

6

Анонимен

преди 8 години

Ще ни го заврат с тоя пакетРазбрахме

5

Анонимен

преди 8 години

Подготвят пакета.!!!

fallback