Източник: Reuters, архив
fallback

Д-р Асен Пачеджиев е завършил медицина в София и е специализирал в областта на контрола на инфекциите и общественото здраве, в България, Холандия и Швейцария. През 2002 г.

Член е на Управителния съвет на Българската асоциация на тъканните банки (БАТБ).

Д-р Асен Пачеджиев е един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 2 и 3 април в зала 3 на НДК.

- Какво са стволовите клетки и защо през последното десетилетие толкова усилено се говори за тях?

 Стволовите клетки са онези миниатюрни градивни елементи, които осигуряват непрестанно самообновяване и възстановяване на тъканите в тялото. Те са в основата на обичайни явления, като растежа на косата, заздравяването на раните и възстановяването на кръвта, след кръвозагуба. През последните години бяха разгадани редица любопитни факти за ролята и възможностите на стволовите клетки, като например това, че те намират сами пътя си в тялото, мигрирайки към мястото на увреждане, където спомагат за един вид „отремонтиране“ на засегнатите тъкани.

 Стволовите клетки са в основата на т.нар. регенеративна медицина, която е призвана да забави стареенето и да предостави ефективно лечение за социално значимите дегенеративни заболявания в късната възраст. На фона на тези почти „необятни хоризонти“, днешните възможности за практическо приложение на стволовите клетки са по-скоро ограничени. Към момента, стволовите клетки се използват рутинно само за стволово-клетъчни трансплантации, при един тесен кръг от около 70 – 80 злокачествени заболявания на кръвта и имунната система.

Цялото интервю за съхранението на стволови клетки може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

.

преди 8 години

Съхранявайте стволовите клетки в ствола си.

1

Капа ви Йота

преди 8 години

Аз си ги съхранявам в гръдния кош- а вие? :))

fallback