Източник: Reuters, архив

Изпиляването на засегнатите от кариес тъкани и тяхното възстановяване е една от основните сфери в съвременната дентална медицина. За съжаление излекуването на един зъб от кариес не означава, че този зъб няма да бъде засегнат никога повече. Различни фактори довеждат до появата на т. нар. вторичен или секундерен кариес.

1. Какво представлява секундерният кариес?

Вторичният кариес представлява патологичен инфекциозен процес на деминерализация и деструкция на денталните структури, който е в контакт със съществуваща пломба. Той е обусловен от дейността на кариесогенните бактерии, както и при първичния кариес. Основната разлика между двата типа кариес е, че локализацията на секундерния кариес е по ръбовете на налична пломба или кавитет (кухина) за пломба (когато пломбата е паднала поради напредване на процеса).

2. Защо се появява?

Секундерният кариес се появява поради няколко причини, като например:

Най-често това е улеснената задръжка на плака и хранителни остатъци. Предпоставка за това е недобрата адаптация на обтурационния материал към зъба. Тогава се получава ръб или процеп между зъба и пломбата.

Недостатъчна грижа и орална хигиена отстрана на пациента - денталните тъкани изискват непрекъсната поддръжка, за да бъдат здрави. Това важи и за целостта и качеството на денталните възстановявания били те пломби или корони, мостове, инлеи и т.н. Занемаряването и непочистването на хранителни остатъци и плакови натрупвания в контакт с пломбите нарушава тяхната интеграция със зъбните структури.

Повече за вторичния кариес може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase