Източник: Reuters, архив

По професия Елена Василева е акушерка. Завършила e класа на проф. Богдан Налбански в Медицинския университет в София. Има дългогодишна практика в родилна зала в УАГБ "Майчин дом"- София, но от години не практикува професията си в зала.

През 2003 г. създава едно от първите училища за бъдещи майки „МА-МА“.

Елена Василева е един от лекторите на Форум бременност и детско здраве, чието пето издание ще се случи на 2 и 3 април в НДК. 

- Боли ли раждането?

На този въпрос всеки ще отговори различно. Има жени, които ще ви разкажат филм на ужасите, а други ще ви изненадат с личната си история, в която всичко е съвсем поносимо, леко и нормално. И всички ще са прави за себе си, защото раждането е лично преживяване и всичко в него е вярно за този, който разказва.

 - Защо? Какво се случва в тялото? На какво се дължи болката?

Нека започна първо с това, че раждането е физиологичен акт, тоест нещо нормално за женския организъм. Ние се подготвяме за това да дадем живот още от момента, в който сме заченати като жени. Телата ни се развиват във времето така, че да износим бременност, а след това и да понесем раждане. Раждането е кулминация в биологичната ни мисия на тази земя и жената трябва да го приеме като празник, като свещенодействие...

Когато дойде моментът, матката започва да се движи в един специален ритъм, наречен родилна дейност. Тя се контрахира (свива) в горния си край и разпъва в областта на шийката. Действието продължава дълго време, докато накрая в резултат на родилната дейност маточната шийка се отвори достатъчно, за да премине бебето през нея.

Разпъването и притискането на меките тъкани е причина за неприятната болезненост. Но в съвършената си мъдрост природата е предвидила това усещане да бъде поносимо за жената, която ражда.

Останалата част от интервюто с Елена Василева четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase