Снимка: архив, Булфото
fallback
Държавата и правителството плащат за цялата логистика с хеликоптерите линейки. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов при откриването на чисто ново спешно отделение в столичната болница "Света Анна", пише в. "24 часа". Пациентите, на които се наложи транспортиране с въздушна линейка, няма да дължат нищо, разясниха и от здравното министерство.
 
1 дка площ заема новото спешно отделение, към него има хеликоптерна площадка и е с най-модерното оборудване, обясни шефът на болницата д-р Славчо Близнаков. Това отделение е част от спешния болничен комплекс, който изгражда здравното министерство.
 
20 млн. лв. отпусна правителството за спешната помощ и с тези пари първо ще бъдат увеличени заплатите, а след това и модернизирани спешните отделения. Отделно започва и усвояването на 85 млн. евро от фондовете, като до 2 години всички спешни отделения и центрове ще са модернизирани, обяви Москов.
 
Като юридически игрички определи здравният министър подадените жалби в административния съд срещу новия стандарт за спешна помощ. "Идва ми друга дума наум, но с премиера се разбрахме да не ползваме лоши думи", допълни той.
 
"Стандартът пази пациента. Ако се помелите на пътя, ви трябва ето това отзад, а не един фелдшер със слушалката си. Ролята на държавата е да гарантира, че пациентът в спешно отделение ще бъде лекуван адекватно", допълни Москов.
 
С 36 млн. лева е увеличено финансирането от здравната каса за извънболничната помощ, включително и за общопрактикуващите лекари, обясни министърът по повод заканите на джипитата да протестират срещу новия рамков договор. "Ако увеличаването на направленията и прегледите за пациентите е нещо лошо, нека протестират", допълни той.
 
"Правим огромни усилия. Говорих с лекарите, санитарите и сестрите. 700 хил. лв. на година е увеличил заплатите в тази болница", коментира и премиерът Бойко  Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Д-р Куин

преди 8 години

Нашата здравна система има странни мерителни единици, превърнали се в еталон за благосъстояние на малка група с икономически интереси: един декар, един милион, един уред, който никога няма да бъде експлоатиран...Но колко оздравени пациенти има, никой не брои, защото няма такива, има още -болни...

4

вече сме куку

преди 8 години

Какво стана с новата прословута Ямболска болница, която беше дадена на държавата за пускане в действие?Май откраднаха едни пари отново и нищо насреща.Надеждата на ямболци беше в бат Бойко , но и той ни измами с празни обещания и накрая нищо.Пуска щеше да е пролетта на 2014година.ДА ВИ Е ЧЕСТИТА.

3

Анонимен

преди 8 години

До ГражданкаНадявам се скоро лекарите да си отидат!Изпълнявайки повелята ви.

fallback