Снимка: архив Булфото
fallback

Общопрактикуващите лекари ще предприемат ефективни протестни действия през следващата седмица. Това обявиха те в писмо до премиера Бойко Борисов.

Протестите се организират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. В тях ще се включват поетапно лекари от различни области от страната.

Oще по темата

Повод за стачните си действия на медиците е пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение на здравното министерство към тях.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението, под контрола на премиера, се посочва писмото им.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари предупреждават премиера, че извършените и предлаганите промени в закони, наредби и проекта за решение на НЗОК, засягащи правилата на работата им, не водят до пряк или косвен ефект върху здравното състояние на хората.

Лекарите пишат и че не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни; че са подобрени условията по диспансерно наблюдение на пациентите с хронични заболявания; че бюджетът за общопрактикуващите лекари  ежегодно и значително расте; че въвеждането на пръстов идентификатор ще подобри качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ; че "има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение" и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

истини

преди 8 години

Нали всички сте недоволни от сатуквото в здравеопазването?!Защо да няма диалог и споразумение?? нали анй- голямото недоволство идва от дългото чакане? Мислили ли сте защо е така?Защото се запраща по 1.37 см за пациент за целия месец еднократно!И това не е заплата , а сума за разходи :А Общо практикуващите са пълноценни лекари в състояние всецяло да обгрижат пациентите си!

22

Ванката

преди 8 години

До ПЕНСИОНЕР !!!!!!11Какви пари пък ти си дал? Теб държавата те осигурява с парите от нашите данъци, и то за 4лв. на месец. Само тъпия български народ може да злобее, мрази и не уважава интелигенцията си, и за това заслужава мизерната си съдба. С каса и без каса, лекарите гладни няма да останат, пациентите сме тези, които ще патим от московите "реформи".

21

Анонимен

преди 8 години

До ЩЕ СИ ТЪРСЯ ПРАВАТА, ще си търсиш дедовия, тия пари не си ги плащал на лекарите, а на държавата, търси си ги от нея

fallback