Източник: Reuters, архив

Хората, които използват таблет 30 минути преди заспиване се чувстват по-малко сънливи и при тях се наблюдава различна електрическа активност в мозъка им по време на сън, в сравнение с тези, които четат от хартиена книга. Това е установило скорошно проучване.

Времето необходимо за заспиване и времето на сън обаче е подобно и в двата случая.

"Тъй като светлината има възбуждащо влияние, наблюдаваме по-ниска сънливост при използването на таблет, отколкото при четенето на нормална книга", обяснява водещият автор на изследването Ян Гронли от Университета в Берген, Норвегия.

Учените са открили закъснение от 30 минути във възстановителните процеси по време на сън, при хората, които четат от таблет.

В проучването са взели участие 16 непушачи на възраст между 22 и 33 години, които използват таблети и не са имали предишни психични разстройства или проблеми със съня.

Една седмица преди изследването те са били инструктирани да се придържат към редовния си режим на сън и събуждане.

По време на проучването, участниците е трябвало да спят единствено в собствените си легла. Учените са направили полисомнографски записи в продължение на три нощи.

В първата са събрали информация за това как протича обичайният сън на участниците, във втората как протича сънят, ако са използвали таблет 30 минути преди заспиване и в третата, ако са чели от хартиена книга.

Повече за връзката между използването на таблет и съня четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase