Снимка: bgonair.bg
fallback

В основата на синдрома на Даун е една случайна генетична аномалия - при хората има една допълнителна 21-ва хромозома, обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR доц. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория. Той допълни, че именно заради това е избрана датата 21 март за отбелязване на Световния ден на хората със синдрома на Даун, за да напомня за причината за това заболяване.

Доц. Савов обясни, че жените в напредваща репродуктивна възраст – след 35 години, имат по-висок риск да имат бременност, засегната от синдрома на Даун. Той обаче подчерта, че няма нерискова група.

"При жени на 30 години теоретичният риск е 1 на 1000. При групата на 35-годишните жени е 1 на 400. А в групата на 40-годишните рискът е 1 на 100 и даже по-голям. Това означава, че няма нерискова възраст и трябва всеки да има това предвид", обоснова се в цифри специалистът.

Той уточни, че с биохимичния скрининг по време на бременността може да се определи реалния риск при бременността за жената и да се сравни с очаквания теоретичен възрастов риск.

Доц. Савов обаче уточни, че скринингът не е диагностика, а само оценява риска.

"Ако бременността е рискова, се правят други генетични изследвания, които целят да се постави диагноза. Важно е жената да знае точно какво се случва с бременността", посъветва специалистът.

Вижте историята на 5-годишната Мелина в следващия репортаж на Лора Инджова


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

младен

преди 8 години

До Доктор Спок"...стабилен финансов гръб /Разбирайте "дебел чичка с пари"/"Една лека корекция от мене:...от 25 до 30 годишна възраст търси сигурност и стабилен финансов гръб(търся принц - да е красив, умен, богат, забавен, интелигентен, пич...)....от 30 до 35 - абе може и не принц, като гореописания ама поне да има пари(дебел чичка с пари)....

19

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 26Да, ама на 35 една жена съвсем не е стара. Да, ако майката е на към 50, тогава да кажеш, че е стара да ражда, но да обвиниш жена на 35-36, че е прекалено стара е направо смешно. А в горната статия точно това се опитват да ни внушат, че едва ли не всяка жена на 35 е със сгрешени гени и детето и задължително ще е с някакъв синдром, което си е направо абсурдно.

18

до щщд

преди 8 години

Говорейки с клишета си въобразявате ,че казвате житейски истини.Най-вероятно сте или млад човек или не сте прозрели простички неща.Младата майка е тази ,която е родила млада.И дотук.Всичко останало не зависи от това на колко години си родил.

fallback