Източник: Reuters, архив
fallback

Към изгарянията на очите спадат термичните и химичните. Термичните са тези, които се предизвикват от висока температура, а химичните- от киселини и основи.

Термични изгаряния

Този вид изгаряния най-често се причинява от врящи течности, разтопен метал, запалена цигара, нагорещени твърди предмети. Когато има изгаряне на клепачите процесът се развива както при изгаряне на кожата на тялото. При изгаряне на конюнктивата и роговицата имаме четири степени: първа- конюнктивата е оточна, зачервена, а най-външния слой на роговицата е помътнял или липсва; втора степен- конюнктивата е оточна, с бели фини налепи и ерозии, а роговицата е мътна, без сетивност, с нежни налепи в повърхостните слоеве; трета степен- некротична конюнктива, с мръсен сивобелезникав цвят и липсващ кръвоток, роговицата е сивобелезникава, като пораженията достигат по-дълбоките й слоеве, при некроза на части от тези слоеве се оформя дълбока язва, сетивността напълно липсва; четвърта степен- голяма част от клепачите и очната ябълка са унищожени.

Оздравяването при първа и втора степен е без следа или с минимални поражения, докато при трета се образуват груби цикатрикси (белези), сухота на окото, развиват се малки съдове на места, където структурите трябва да са идеално прозрачни, като резултатът е сериозно увреждане на зрението. При четвърта степен окото атрофира. Като лечение се прилагат антибиотици с цел да не се допусне вторична инфекция в окото, витамин А, витамин C, епителизиращи средства.

За химичните изгаряния на очите може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback