Reuters, архив
fallback

Консумацията на шоколад може да подобри паметта, концентрацията и уменията за решаване на проблеми, твърдят изследователи. 

Те установяват, че хората, които консумират всякакъв вид шоколад поне веднъж седмично, демонстрират по-добри резултати по време на различни тестове, насочени към мозъчната активност, в сравнение с тези, които не консумират шоколад. 

Това най-вероятно се дължи на съединения, познати като „флаваноли“, които се намират в изобилие в черния шоколад, но са по-малко в млечния и белия шоколад. 

Флаванолите са вид антиоксиданти, които могат да предотвратят или да забавят някои видове клетъчни увреждания. Те се откриват още в цитрусовите плодове, чаят и виното. Установено е, че те намаляват риска от развитие на деменция, помагат в борбата с излишното тегло и също така намаляват опасността от сърдечносъдови и ракови заболявания.

Изследователите от Университета на Южна Австралия използват данни от предишно проучване, което проследява 1000 души за период от над 30 години, през които се измерват различни показатели на здравословното състояние.

Още за ползите от консумацията на шоколад четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

9

преди 8 години

... и на сестра ти.

7

Анонимен

преди 8 години

Шоколадът е полезен за мозъка, но има ли шоколад в шоколада? Това е въпросът!

6

Анонимен

преди 8 години

Шоколада е нож с две остриета , това е много бързо зареждане на организма с енергия .И по важно е какво правиш с тази енергия след това.Вредно е да ядеш шоколад и след това да не изразходваш тази енергия.А когато имаш нужда от бързо зареждане на организма е незаменим, след това изразходваш енергията разбира се.Основана роля играе какаото така че си преценявайте добре ситуацията.И тогава е много полезен.Но при лоша преценка на ситуацията ......

fallback