Снимка: Архив Reuters

Спешната помощ в България страда отдавна, тя не е организирана така, както би следвало да бъде, например в София тя се навира на едно място, тръгват от там екипите и докато стигнат до мястото, където е станало инцидент, времето минава. Не е причината само в самата Спешна помощ, спешната помощ се нуждае от реорганизация, от реформа. Това, което се говори за тези прословути 8 минути, може да се случи, но не в България, а в Лондон. Това обяви в Сутрешния блок на Bulgaria On AIR бившият здравен министър от тройната коалиция Радослав Гайдарски.

Професорът, който е един от най-добрите ни специалисти в областта на коремната хирургия, настоя, че спешните екипи у нас са малко, а и лошо платени, и именно затова напускат системата и отиват на запад, където са добре оценени и добре заплатени.

Гайдарски настоя, че опитите на настоящия здравен министър за здравна реформа са обречени на провал, защото "това, което се опитва министъра да прави, той няма опит, работил е като анестезиолог, давал е упойки. Той се хваща за всяка една идея, която някой я подхвърли и веднага иска да я въведе в практиката, но няма нужния опит", отсече професорът.

По думите му въведеният в болниците пръстов идентификатор е насочен срещу лекарите и сестрите.

„Той няма да подобри с нищо качеството на здравното обслужване. Пациентът си чукне пръста, след това си отива, след три дни пак ще дойде и пак ще си го чукне – и какво от това. Просто логика няма", настоя Радослав Гайдарски.

Според него идеята на Петър Москов за вредните храни също е претърпяла фиаско, защото вместо облагането с данъци, е трябвало направо да се затварят фабриките, които произвеждат подобни храни.

Радослав Гайдарски определи починалия шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов като приятел, като млад симпатичен човек.

"Беше здрав човек, това е истината. Той беше опериран преди две-три години при мен, имаше тежка операция, която той преодоля, но последните години беше в добра кондиция", допълни Гайдарски.

Според него вероятните причини за смъртта му са две: емболия в мозъка – инфаркт, или емболия в белия дроб – инсулт.

"От Спешната помощ този път са дошли навреме, за 11 минути, дали линейката би дошла три минути по-рано, при такъв масивен инфаркт или инсулт, е изключено да се помогне, не трябва да се спекулира с минутите“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase