Източник: Reuters, архив

Бременността е физиологичен период, който поставя повишени изисквания към женския организъм. Всички органи и системи на бъдещата майка претърпяват промени, чиято цел е да осигури безпроблемно износване и раждане на плода.

1. Промени в матката

В зависимост от възрастта и броя раждания на жената матката има различна форма. Небременната матка е с крушовидна форма, дължина около 7-8 см и тегло – 50-70 грама. При многораждали жени, извън бременността, матката е с малко по-големи от обичайните размери – дължината й е 9-9,5 см.

В началните срокове на бременността матката има сферична форма и плодът се движи свободно в околоплодната течност. След 20-22 г. с. формата й става цилиндрична. Това се дължи на разпъването на органа от нарастването на плода.

Матката е изградена от гладкомускулни влакна, които значително увеличават размерите си през бременността. Мускулните влакна са спираловидно вплетени едно в друго по начин, който улеснява максималното и безопасно разтягането на маточната стена. Дебелината й в първите гестационни седмици е 8 мм и нараства до 30 мм в края на десетия лунарен месец. Масата на матката се увеличава стръмно в първата половина на бременността. В периода около термин тегло й е приблизително 1000 грама.

Повече за промените на женския организъм през бременността четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase