Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Медийни публикации за цитруси от Либия, умишлено заразени със СПИН от джихадисти, хвърлиха в паника социалните мрежи. Според различни публикации плодове, внесени от северно-африканската страна са инжектирани с опасния вирус и така могат да се заразат хора.

Така поне твърди македонската телевизия "Сител". Според медията в Алжир са намерени големи количества портокали, внесени от Либия. Те били инжектирани с кръв, заразена с вируса на СПИН. 

Продавачите на плодове обаче са скептични. У нас плодовете се внасят от Гърция, Турция, Италия и Испания. Продавачите дори не са и чували, че Либия е износител на портокали, пише Bulgaria ON AIR.

Паниката, естествено не подмина и българина. Вече дори развалените портокали пораждат съмнения и хората смятат, че именно това са "заразените" цитруси. А червеният цвят на плодовете може да бъде обяснен много лесно - това е хибрид между различни видове цитруси.

Какво обаче смятат експертите?

"Това не е възможно, това не е професионално", заяви проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

"СПИН не е хранителна инфекция, тя не се предава по хранителен път. Това е кръвна и сексуална инфекция, така че не е възможно. Това е паника, предизвикана от хора, които не са достатъчно компетентни и пускат слухове", категоричен бе професорът пред Нова тв. 

Според него никой няма да инжектира със зараза портокал по портокал или домат по домат.

"Много лесно могат да инжектират някаква зараза в едно лице камикадзе и да го пуснат в тълпата с имигранти или на един стадион. Така ще зарази много повече хора", обясни проф. Плочев. 

"Единствената хранителна токсико-инфекция, която е изключително опасна, това е ботулизмът. 200 грама ботулизъм може да убие цялото човечество, а заразяването на салами и консерви е изключително опасно", поясни той.

Според професора никой няма да инжектира със зараза портокал по портокал или домат по домат.

"Най-сериозната опасност от заразяване е мръсотията, която върви редом с мигрантската вълна. Взимаме мерки да не се разпространяват инфекциозни болести, идващи с бежанците", разкри Плочев.

"Всякакви контакти с мигранти трябва да бъдат ограничавани. Важно е поддържането на добра лична хигиена, а плодовете и зеленчуците да се мият старателно", препоръча професорът.

Той обясни още, че вчера във ВМА е било проведено заседание на тема емигранти и биозаплаха. Дискутирахме каква е реалната опасност. Заплаха има. Емигрантите нямат необходимите условия, ако дойдат големи групи, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 8 години

ае тея македонци не са ли чували за "blood oranges" ? *** спрелите лица!

30

:)

преди 8 години

Така поне твърди македонската телевизия "Сител"

29

vlady

преди 8 години

Все пак в малко количество кръв или друга течност вирусът може да оцелее около 15 минути, ако не е подложен на интензивно пряко ултравиолетово облъчване.

fallback