Източник: Reuters, архив
fallback

1. Какво е ин витро?

Терминът "ин витро" в превод означава в стъкло. Ин витро е асистирана репродуктивна технология за извънтелесно оплождане. Началото на метода датира от 30-40-те години на миналия век, когато е бил използван в животновъдството. Първото бебе вследствие на ин витро оплождане е родено през 1978 година в Англия – Луиза Браун. В България ин витро се осъществява от 1983 година.

2. Кога се прибягва към ин витро?

Преди да се стигне до извънтелесно оплождане е необходимо да се изяснят причините за стерилитета в семейството. Най-честата причина е или промяна в спермограмата у мъжа или тубарен фактор у жената (когато причината за безплодието е в маточните тръби). Ин витро се прилага при тубарен стерилитет при условие, че оперативната намеса върху маточните тръби не е уместна или е с малка вероятност за успех. Продължителното консервативно лечение на стерилитета, без това да доведе до забременяване, също е индикация за ин витро оплождане.

Други индикации са ендометриоза и жени с проведени няколко вътрематочни инсеминации, незавършили с бременност.

Повече за ин витро метода може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ин витро

преди 8 години

Не винаги възрастта е фактор. Аз имам ендометриоза откакто съм се родила. А колкото до това дали е неестествено - тогава да не ядем компоти, защото плодовете не идват в компоти, те растат по растения, а ние ги затваряме в буркани и ядем. Ужасно неестествено :) Възможно е постът да съдържа и иронични забележки :)

5

Гоше

преди 8 години

Неестествен метод, кой знае до какво води. Неестествен метод за неестесвения живот който се води в западния тип общество където семействата се създават много късно на 30-40, вместо на 17-18 години когато хората са най-плодовити тогава мъжа може да работи, жената да гледа детето, роднините да помагат а държавата да плаща.

4

Ин витро

преди 8 години

Като човек, минал през 5 процедури ин витро заради ендометриоза, мога само да кажа, че няма нищо общо с избиране на баща по каталог или други глупости, които някои си въобразяват, че се случват в клиниките по репродуктивна медицина. Чисто и просто има хора, които искрено искат дете, но имат нужда от лекарска помощ.

fallback