Източник: Reuters, архив
fallback

Любовта е навсякъде. Има я във всички общества. Пеем за нея, живеем за нея, дори мамим за нея.

На въпроса дали сте отхвърлили някой, който ви обича и дали сте били отхвърлени от някой, когото сте обичали, навярно ще отговорите с "Да" и в двата случая.

В Анна Каренина, Толстой пише "Няма нищо по-убийствено от това да обичаш от все сърце, макар и да съзнаваш, че другият не го заслужава, и колкото и да се опитваш, да не можеш да забравиш“. Любовта може да причини упояваща еуфория, но също и да причини една от най-силните, непоносими болки.

Какво ни кара да се влюбим? Психологът Артър Арун от Великобритания наскоро публикува интересно проучване. Той провежда следния експеримент. Събира двойки от хора, които не се познават. В продължение на 34 минути те е трябвало да си споделят най-интимни тайни и след това да се гледат в очите в продължение на 4 минути. В края на експеримента почти всички двойки са изпитали чувства на привличане и любов един към друг, а две от двойките дори по-късно са се оженили.

Какво точно се случва в мозъка при влюбване? Резултатите от научни изследвания показват, че както при наскоро влюбените, така и при хора, обичащи се от години, има силна активност в древна част на мозъка, която делим с животните. Тя  отговаря за утоляването на първичните ни нужди, а също и за чувството ни на удоволствие.

Повече за връзката между любовта и мозъка четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

До 33

преди 8 години

Лека и на теб,до скоро!

31

Анонимен

преди 8 години

Лека нощ. Трябва да спра.

30

Анонимен

преди 8 години

Усетих, ама това, което играе някой пред теб и го пробутва за истина се срутва за минути. Просто трябва да го притиснеш човека и цъфва. Не мисля, че е нужно да притискаш някого или да излизате от равновесие, за да бъдеш честен с някого. Животът тежи, когато постоянно си фалшив. Не знам колко процента са тези, които казват в очите какво искат, ама ако не си истински и честен с хората,които смяташ за най-близки и им обясняваш, че "обичаш", то какъв е смисълът от теб? Никакъв.

fallback