Снимка: Reuters. архив

За да се пребори грипа, е нужно да се спре сладкото и алкохола. Това каза професор Донка Байкова пред БНТ. По думите й, за да се подобри имунната защита на организма, е необходимо да има защита срещу вирусите, като се придобие клетъчен и хормонален имунитет.

По думите на Байкова през зимата не е необходимо да се набляда на по-тежка и мазна храна, а просто да се наблегне на белтъци.

"Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества", съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.

Според Байкова важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото, ядките. "За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб", съветва тя.

Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобрява тонуса ни през студените дни. Според нея, тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase