Източник: Reuters, архив
fallback

Вирусът Зика е част от семейство Флавивириде вируси и от рода Флавивирус. При хората вирусът е причина за развитието на заболяване известно като Зика треска или болестта Зика, което още от далечната 1950 г. е известно с разпространението си от Африка до Азия.

През 2014 г., вирусът се е пренесъл през Тихия океан до територията Френска Полинезия, след което завладява бреговете на Великденски остров, а през 2015 г. има регистрирани случаи в Централна Америка, Карибските острови и Южна Америка, където Зика предизвиква развитието на пандемия.

Вирусът се свързва с развитието на денга, жълта треска, японски енцефалит и вируса на Западен Нил. Характерното на този тип инфекция е, че лечението се провежда в покой, тъй като за момента няма въведени лекарствени средства с доказан директен противовирусен ефект срещу Зика или ваксина. Според учените съществува и директна връзка между инфекцията с вируса Зика и микроцефалия в новородени бебета от инфектирани майки, както и неврологични смущения на инфектирани възрастни пациенти и директното развитие на синдрома на Гилен - Баре. 

През януари месец на 2016 г. центърът по контрол и превенция срещу опасни заболявания в Съединените Американски Щати издаде туристически гид за инфектираните страни, включващ мерки за защита от инфекция и строги препоръки за отлагане на планирани почивки на бременни жени. Други правителства и здравни организации взеха по-сериозни мерки, препоръчвайки на жените, правещи опити да забременеят, да отложат щастливите си мигове за по-напред във времето, докато бъдат взети достатъчно сериозни мерки и бъда проучени всички рискове. За момента с тези си сериозни рестрикции са характерни Колумбия, Ямайка, Ел Салвадор, Доминиканска република и Еквадор.

Повече за вируса Зика може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 8 години

И кво викате, някав си Зика се разпространява с комари, ама СПИН не се разпространява с комари, а? Ако е смукал от спинозен и после го размажа върху някаква моя раничка, няма опасност, а? Ей така ни се натрапва да сме толерантни към леките жени и да търпим лековатото им поведение. Ей така ни се натрапва да сме толерантни и към г'ей общността, която доказано е най-голям преносител на ХИВ, заради особености на техния вид... контакти.

12

Анонимен

преди 8 години

Абе не знам, в английската уикипедия пише разни интересни неща. Например - заболяването не е тежко,освен ако не прокървиш, ако кръвнеш, смъртността е до 50%. Характеризира се с болки по тялото и главата и минава за една седмица.Пише и за превенция чрез ваксиниране на животните, което значи, че ваксина все пак има (дори и да не е за хора). И значи, че СЗО пак се занимава с раздухване на истерии и лобиране.

11

Анонимен

преди 8 години

Не е открит през 1950г.,а по-скоро е създаден тогава.............развиващите се вируси в естествена среда не вредят на хората,това е изкуствено създаден вирус,както и много други,включително и СПИН.

fallback