Източник: Reuters, архив

Голяма част от работодателите – близо една трета, съобщават за повишаване на броя служители, които идват болни на работа. Това се посочва в данни на проучване, проведено от експерти от Chartered Institute of Personnel and Development във Великобритания. Макар проучването да е сред британците, данните със сигурност са актуални и за България, като у нас проблемът дори може да се окаже и по-сериозен. 

Основните вреди са, че състоянието на болния се влошава, забавя се излекуването, а също така се повишава и рискът от заразяване на останалите служители. Бактериите и вирусите, които причиняват обичайните инфекциозни заболявания, могат да оцелеят в продължение на часове, дни, а понякога и седмици върху повърхности като дръжки на врати, бутони и бюра. 

Някои заболявания могат да бъдат заразни дори и след като състоянието се подобри и симптомите изчезнат. Колко дълго трябва да останем вкъщи и можем ли да направим нещо, за да предпазим околните от разболяване?

Инфекциозните заболявания се причиняват от бактерии или вируси, които попадат в организма и причиняват възпалителни процеси и отговор отстрана на имунната система. Реакцията на имунитета причинява характерните симптоми като висока температура и кихане.

Повече за инфекциозните заболявания може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase