Източник: Reuters, архив

Пневмонията е остро възпаление на белодробния паренхим (на респираторните пътища, които включват респираторните бронхиоли, алвеоларните ходове и алвеолите). За да се постави диагнозата трябва да са налице поне два клинични симптома от следните: температура, втрисане, кашлица (с или без отделяне на храчки ), плеврална болка, задух и нарушение в съзнанието особено при по- възрастни пациенти. Необходимо е да има още и аускултаторни, лабораторни и образни данни, за да се постави диагнозата.

1. Колко честа е пневмонията и кой е най-засегнат?

Пневмонията е сравнително често заболяване, особено в напреднала възраст и през зимните месеци на годината. Голяма роля за развитието ѝ играят рисковите т.нар. модифициращи фактори - тютюнопушене, възраст над 65 години, подлежащи белодробни заболявания като ХОББ и астма, неоплазми, алкохолизъм, захарен диабет, хронична сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност, заболявания с нарушен имунитет.

2. Каква е класификацията на пневмониите?

Класификация се прави според много критерии.

Според причинителите (етиологична диагноза) те биват: бактериални, вирусни, от вътреклетъчни причинители в групата на атипичните пневмонии, микотитични.

Според мястото на възникване на болестта - пневмонии, придобити в обществото и такава придобити в болница, като тук има 2 подгрупи - такива възникващи при изкуствена белодробна вентилация и вследствие на хоспитализацията по повод на друго заболяване.

Деление има и по начина на протичане - с типично при бактериалните причинители и с атипично протичане - характерно за вътреклетчните причинители. Според механизма на заразяване те биват инхалаторни, аспирационни, хематогенни, по съседство от друг процес.

Анатомичната класификаци ги разделя на алвеоларна (лобарна), интерстициална и бронхоплевмония.

Повече информация за пневмонията и лечението ѝ може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase