Архив: Булфото

Името Атанас е от гръцки. Според древногръцката митология Танатос е бог на смъртта. От него произлиза името Атанас – и с префикс “А” означава “безсмъртен”.

Атанасовден за именника - д-р Атанас Щерев - един от бащите на ин витро медицината у нас, днес ще е обичаен ден в клиниката. Пред телевизия Bulgaria ON AIR известният специалист разказа за работата си и даде съвети на младите.

"Всичко в репродуктивната медицина се е променило. Спомням си – бях малък, баща ми беше лекар и ми разказваше как е търсил пеницилин през 1950 – 52. Тогава лекарствата са били други", спомня си докторът.

По думите му през 1969 г. се е учила медицина, от която сега няма и следа. Сега се учи, работи и диагностицира на молекулно ниво, на клетъчно ниво. Промяната е главоломна, обяснява тя.

Едно от най-важните неща в ин витро технологиите е развитието на познанието за стволовите клетки, смята лекарят.
Човешкият организъм въпреки развитието на медицината крие все още много тайни. Когато успеем да управляваме процесите, в които стволовите клетки стават възрастни, тогава ще могат да се направят мащабни окрития.

Последните 10 години се раждат по 1000 деца, заченати ин витро. Това прави около 10 000 деца, но тук се включват и другите методи за асистирана репродукция - около 10-15 метода, обяснява специалистът.

Сред проблемите, които пречат на репродуктивните възможности, д-р Щерев отбеляза възпалителните процеси и начинът ни на живот. "Съвременните мъже не живеят природосъобразно. Човек е създаден да бъде в движение. Днешният мъж се вози в кола, обут в тесни панталони, да не говорим за клетъчните отрови като алкохола и никотина", изброи лекарят.

При жените основен фактор, който води до проблеми, е късното забременяване, но това е в цяла Европа.

"Оптималната възраст за първо дете е между 20 и 24 години, менопаузата е около 50 години и тези параметри не са се променили от времето на Римската империя. След 30-годишна възраст започва упадък на репродуктивната дейност. Едва около 1% от жените след 40-годишна вързаст имат възможност да забременеят", разкри лекарят.

Средната възраст за раждане на първо дете в клиниката на д-р Щерев е около 34-35 години. Това е голям проблем, определи гинекологът.

На второ място и при жените са инфекциите. "На младите хора липсва здравна култура. Преди години тя се преподаваше в училище", припомня той.

В България до голяма степен значение имат и абортите по желание. "Един аборт по желание е жестока манипулация и не трябва да се допуска и тези десетки хиряди аборти, които стават у нас всяка година. Има модерни начини за предпазване от бременност и отново е въпрос на здравна култура", убеден е д-р Щерев.

Младите хора нямат подготовка за това, което идва в живота им. Знанието идва от приятели, от улицата, от интернет и това е опасно, смята лекарят.

Но бедността, неравенството между хората са най-големите проблеми днес. „Никой не може да бъде щастлив, когато живее сред нещастни хора“, убеден е д-р Щерев.
 
Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase