Източник: Reuters, архив
fallback

Установено е, че хората, които ходят насън, са по-склонни да страдат от главоболие и мигрена, когато са в будно състояние. От новото проучване става ясно още, че при ходене насън е по-малко вероятно да се изпита болка при нараняване. 

Ходенето насън, известно още като сомнамбулизъм, е нарушение на съня, за което се знае, че засяга около 4% от възрастните хора. То се класифицира като „парасомния“ - група нарушения на съня, които включват нежелани физически преживявания. Ходенето насън се случва по време на непълни епизоди на събуждания от дълбоката фаза на съня. Спящият се разхожда и заедно с това демонстрира комплексни поведения. 

Екипът френски изследователи изучава 100 пациента, диагностицирани със сомнамбулизъм, 55 от които са мъже, а останалите 45 – жени. Участие взимат и 100 други участници, които са в добро здраве. Средната възраст на доброволците е 30 години. 

Оценката на състоянието им се осъществява с помощта на лекар, както и на база на информацията, която участниците дават при попълване на въпросници. Те съобщават за евентуално наличие на характерни симптоми на нарушението, модели на съня, хронична болка, наличие на главоболие, мигрена, симптоми на депресия и обща оценка за качеството на живот. Изследователите сравняват отговорите на участниците от двете групи.

Повече за липсата на болка при сомнамбулите четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Докато не прегърнат Вратата

fallback