Снимка: Булфото, архив
fallback

Вече е късно за противогрипна ваксина, но когато се появят първите симптоми на грипа трябва незабавно да се вземат мерки.

Oще по темата

"Няма масово разпространение на грипни вируси,но трябва да се взимат мерки, защото са неприятни. Ако човек рязко вдигне температура, има болки в мускулите, кашлица, затруднения в дишането, бързо трябва да се търси болнична медицинска помощ", посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. 

По думите му в момента разпространение на грип има в Холандия, а във всички останали европейски страни включително и в България все още няма епидемия, но никой не може да каже кога ще избухне.

"Грипът закъсня, защото се забави зимата. Причината е, че когато е студено хората се събират на едно място", обясни професорът пред Нова тв.

За да се предпазим от грип, той препоръчва да проветряваме помещенията, в които седим, да си мием редовно ръцете, да носим в себе си антибактериални кърпички, да стоим на повече от 1 метър дори и от видимо здрави хора. 

Когато пипаме повърхности и докоснем очите, устата и носа си, се заразяваме най-лесно.

Две са лекарствата за грип, но трябва да се вземат през първите 36 часа - едното е тамифлу другото е реленца.

Според него е хубаво да се пият витамини, но с тях не бива да се прекалява, особено тези на хапчета и на сиропи, защото ако се взимат дълго време могат да увредят бъбреците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

до пациентските орга

преди 8 години

Ако наистина сте отдадени на тази полезна кауза за борба с резистеннотта полезно би било да се разясни на пациентите :1. Правото да боравят с антибиотици имат единствено и само Лекарите!2.Ако е назначен антибиотик той трябва да се спре не когато са изминали 5 дни?! или когато е свършила опаковката?!? ,А само и тогава ,когато болия напълно оздравял

10

не съгласен!!!

преди 8 години

Със снимката до статията .Навежда на мисълта - при заболяване право в аптеките!!!Няма нищо по- вредно от самолечението! това води до ранни неудачи в лечението и късни тежки усложнения......от сорта на така коментираната Резистентност към антибиотици , късни органни поражения на черен дроб и бъбреци и хронични трудно лечими заболяванияЕдинстевото парвилно е да си осигурите покой ,течности и лека храна....и преглед от лекар , ако общите мерки не доведат до оздравяване!

9

Кейн

преди 8 години

Леко съм несъгласен с колегата-лекарствата са три-къпана сланинка на скара,чесън и греяно червено вино с чер пипер,но която и терапия да изберете няма да сбъркате,може и греяна ракия да добавите -все пак вирусите са два

fallback