Снимка: Reuters, архив

Четенето, освен за душата, е храна и за мозъка. Четенето повишава неговата сила, тъй като се образуват нови нервонни връзки и се подобрява паметта. Поради тази причина родителите на новородени са съветвани да въвеждат книгите в живота на своите деца още от шестмесечна възраст.

В крайна сметка, това, което четем, и начинът, по който четем, се отразяват по различен начин върху физическото благосъстояние. Още повече, ако изборът е да се чете вечер преди лягане. Нощното четене, за разлика от дневното, може да се отрази върху настроението и моделите на съня по различни начини.
 
С напредване на технологиите четенето става все по-лесно и достъпно. Не е нужно да носим книга от 1000 страници със себе си. Цялата информация може да се качи на смартфон, таблет, лаптоп или електронна книга.
 
От една страна, то е „на един клик“ разстояние, но това може да влоши здравословното състояние, особено ако се чете от тези устройства вечерно време. Това не само води до напрежение в очите, но и нарушава циркадния ритъм на организма, влошава се сънят и на следващата сутрин продуктивността намалява.
 
Кога вреди четенето вечер ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase