Снимка: Reuters, архив

Краставички са нискокалорични зеленчуци, които са с богато съдържание на витамин К. Консервирани са с богато съдържание на натрий, което може да допринесе за повишаване нивата на кръвното налягане. Ако не прекаляваме с консумацията им, могат да бъдат част от балансирания хранителен режим.

При консервиране киселата краставичка се поставя в разтвор от сол, оцет и подправки и се оставя да ферментира. Това променя вкуса ѝ, както и хранителната и стойност. Една кисела краставичка допринася за с ¼ чаша към дневния препоръчителен прием на зеленчуци.
 
Друга характерна черта на киселите краставички е ниското съдържание на калории и мазнини. В една краставичка могат да се открият по-малко от 1 г мазнини и само 4 калории. Консумацията на една кисела краставичка осигурява 14 микрограма витамин К, което е 15% от дневната препоръчителна доза.
 
Повече за ползите и вредите от консумация на кисели краставички ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase