Снимка: Reuters, архив

Щастието може да зависи от размера на област в мозъка, твърдят японски изследователи.

Определението за щастие е обект на дебати от векове. През последните години психолозите твърдят, че щастието е комбинация от удовлетвореност от живота и преживяване на повече положителни, отколкото отрицателни емоции – общо, това се счита за "субективно благополучие".
 
Според изследователския екип от Университета в Киото, Япония, неврологичните механизми, които се крият зад щастието на човека, са неясни.
 
Те отбелязват, че към момента по този въпрос няма данни от ядрено-магнитен резонанс, като допълват, че идентифициране на невралните субстрати, върху които се основава субективното щастие може да бъде полезно. Това би могло да е от полза за вникване в механизма на обработване на информацията.
 
За целта на своето проучване с помощта на ядрено-магнитен резонанс специалистите сканират мозъка на 52 участници. Последните попълват въпросници, в които дават информация за нивото на своята удовлетвореност от живота си, колко щастливи се чувстват и каква е интензивността на позитивните и негативните им емоции.
 
От какво зависи щастието ще научите от Рuls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase