Снимка: архив Булфото

Основна част от нарушенията на трудовото законодателство в лечебните заведения е свързано с нездравословни и опасни условия на труд, става ясно от проверка на Главна инспекция по труда.

Инспекторите са открили 4117 нарушения на трудовото законодателство при 839 проверки в 586 лечебни заведения в цялата страна.

Още по темата

Голяма част от нарушенията - 2815, са били свързани с трудовите правоотношения, а останалите засягат осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Проверките са доказали, че най-сериозни в сектора са проблемите с работното време и почивките, става ясно от анализа на данните.

Най-разпространена практика в болниците е да се сключват граждански договори, за да се заобиколи забраната в Кодекса на труда за 24-часови смени. Така служителите работят 12 часа по трудов договор и след това още 12 часа по граждански договор.

По време на проверките било установено и че някои от работещите са с по два трудови договора на пълен работен ден. Същите лица са имали сключени и граждански договори.

Най-важната причина, поради която възникват подобни нарушения, свързани с работното време и почивките в здравните заведения, е недостатъчната кадрова обезпеченост, смятат от Инспекцията по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase