Снимка: Reuters, архив

Лещата е храна с богато съдържание на важни за организма хранителни вещества, включително калий, цинк, ниацин и витамин К. Тя е особено богата на фибри, постни протеини, фолиева киселина и желязо.

В количеството от една чаша леща се съдържат 16 г фибри, което е 63% от препоръчителното дневно количество. Част от фибрите са разтворими, но в лещата преобладава неразтворимата им форма.
 
Това подпомага храносмилането и може да понижи риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на гърлото и хранопровода. В допълнение, храните, богати на фибри, са полезни срещу инсулт, развитие на сърдечни заболявания, диабет, високи нива на холестерола и кръвното налягане.
 
Една чаша сготвена леща може да осигури 18 г протеини, като в същото количество се съдържа по-малко от 1 г мазнини и никакъв холестерол.
 
Още за ползите от консумация на леща ще научите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase