Снимка: Архив Reuters
fallback

Броят на тийнейджърите, умрели от СПИН, се е утроил от 15 години, като повечето от тях са се заразили с болестта в бебешка възраст, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес и БТА.

Когато става дума за носителите на ХИВ, тийнейджърите са единствената възрастова група, при която цифрите, свързани със смъртността, не намаляват, се отбелязва в доклада. СПИН е първата причина за смъртност сред тийнейджърите в Африка и втората сред връстниците им в целия свят.

Повечето тийнейджъри, които умират от свързани със СПИН болести, са се заразили с ХИВ, докато били бебета, т.е. преди 10-15 години, когато по-малко на брой бременни и серопозитивни майки са имали достъп до антиретровирусна терапия, за да се предотврати рискът от предаване на ХИВ от майката на детето, се уточнява в доклада.

Много от тези деца са оцелели до тийнейджърска възраст, без да знаят, че са заразени с вируса на СПИН.

Сред 15-19-годишните ежечасно се регистрират 26 нови случая на заразяване с ХИВ. Около половината от серопозитивните младежи и девойки на 15-19-годишна възраст живеят в 6 страни - РЮА, Нигерия, Кения, Индия, Мозамбик и Танзания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

To oтдавна се знае, че СПИН беше проектиран, за да намали популациите на първосигнални. За съжаление, благодарение на недалновидната колониална политика на някои страни се разпространи и в целият свят.

3

тихомир томов

преди 8 години

СПИН - С ексът П родължава И змират Н екадърните .....................

2

също анонимен

преди 8 години

Че какво са виновни децата, които са се родили с вируса? И въобще, преди да съдите, замислете се, че никой, наистина никой не е застрахован - можеш да се заразиш и при кръвопреливане. И колко процента от водещите полов живот могат да се закълнат, че нито веднъж, ама наситина никога никога не им се е случвало да го направят без презерватив? А понякога само една грешка е достатъчна. Не съдете, за да не будете съдени.

fallback