Снимка: Reuters, архив
fallback

В есенно-зимния сезон зачестява значително броят на настинките. Най-често протичането се състои от хрема, възпалено гърло и кашлица. По отношение на гърлото може, освен фарингеалната лигавица, във възпалението да се включат и сливиците. Тогава говорим за остър фарингит, протичащ с остър тонзилит.

Причините за настинка са най-често вируси и бактерии. Често заболяването започва като вирусна инфекция, но след 2-3 дни се наслагват и бактериални причинители. Това се дължи на факта, че в устната кухина има много бактерии, които са нормални обитатели и не причиняват заболяване, но при благоприятни условия за тях се превръщат в болестотворни.

Добри условия за превръщането на тези бактерии в болестотворни е вирусната инфекция, която разрушава защитната бариера на организма и позволява развитието на възпалителен процес. Затова е от значение при първи симптоми за възпалено гърло да се реагира бързо и правилно, за да бъдат предотвратени по-нататъчни усложнения.
 
Около 70-80% от настинките се дължат на вирусен причинител. Това се дължи на механизма им на предаване, който е въздушно-капков. Тоест те се разпространяват при кихане, кашляне, както и говорене.
 
Как започва заболяването?
 
Първоначално се усеща сухота, а до няколко часа започва дразнене и може да се появи чувство за наличие на чуждо тяло в гърлото. Болката се появява малко по-късно, като тя може да се засилва и да преминава към ушите.
 
Съвети за първа помощ при възпалено гърло ще намерите на Рuls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Браво, благодарение на вашите съвети очаквам тази година да направя повече пари лекувайки усложнения, отколкото предната. Благодаря! Някой ден ще почерпя.

fallback