Снимка: Reuters, архив

Възможно е развитието на спонтанен припадък при хората, който да не е свързан със сериозна патология в организма. Често при продължителен престой в задушно и непроветрено помещение, както и при силен удар с травмиращ агент, силен уплах и изживяване на стрес, както и рязка промяна в положението на човешкото тяло, могат да предизвикат появата на внезапен припадък.

Тези явления имат преходен характер. В медицинската литература често са отбелязвани с термина - спонтанен колапс. Състоянието се развива вследствие на кислородна недостатъчност, която обаче не е толкова сериозна, че да предизвика директен летален изход.

В състоянието на кислородна недостатъчност се развива моментно нарушение в качеството на съзнанието. В допълнение, организмът реагира компенсаторно с повишение в сърдечната и дихателна честота. Когато обаче хората се намират в условия на задушена среда или при остра травма със силен стрес върху организма и производство на стрес-хормони, какъвто е адреналинът, се развива генерализиран вазоспазъм, който пречи на адекватното кръвоснабдяване на жизнено важните органи - мозък, сърце, бъбреци.
 
В такива условия започва развитието и на най-характерните симптоми, които спохождат всеки един спонтанен колапс - притъмняване пред очите, световъртеж или главозамайване, шум в ушите, ускоряване на сърдечната и дихателна честота, чувство за обща слабост, които прогресират до колапс и краткотрайна загуба на съзнание. Обикновено при този тип пациенти се развива и хемодинамичен срив, който освен чрез тахикардна симптоматика, се съпровожда и със спад в кръвното налягане, което допълнително предпоставя за намалено кръвоснабдяване на централната нервна система.
 
Как се помага на припаднал човек ще научите на Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase